Archive for May, 2011

KeBOOK: WHY SHOULD THE BOSS LISTEN TO YOU?

On becoming the number one Number Two, this is a book about gaining influence and becoming a key advisor, about getting to where you can truly be heard by your boss/leader. Advisor to whom? What do we mean by “the Boss” here? Even if your boss or someone superior than you is low in the organizational structure, this book can be great benefit to us. The reason being is the qualities that the Boss’s advisor needs are similar to those needed by anyone, at any level. The thinking, the habits, the discipline, and attitudes are very much the same. So what are the seven disciplines underlined in this book?

1. Trustworthy
2. Become a verbal visionary
3. Develop a management perspective
4. Think strategically
5. Be a window to tomorrow; understand the power of pattern of past experiences
6. Advise constructively
7. Show the boss how to use your advice

The seventh discipline is the most important among the disciplines. So many management schools fail to teach how to take advice from those whose advices one seeks. To see your ideas come alive, teach the boss how to take and to use your advice. At the end, you maybe surprised at how receptive your boss will be. Just go for it. Well, I am fully recommending everyone to have this book in your bookshelf!

Comments (1) »

Cadangan Pindaan Akta 172

Cadangan Pindaan Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976  [Akta 172] telah berjaya dibentangkan oleh Y. Bhg. Dato’ Mohd Fadzil bin Hj. Mohd Khir dan diluluskan di Mesyuarat Jawatankuasa Perancangan dan Pembangunan, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Bil. 2/2011 pada 6 Mei 2011. Seterusnya, Jabatan akan membentangkan Kertas Cadangan Pindaan Akta 172 ini kepada Jawatankuasa Perancang Negeri di antara bulan Mei hingga Jun 2011. Sehubungan ini, Jabatan ingin merakamkan ucapan ribuan terima kasih atas segala input dan kerjasama yang telah diberikan oleh semua pihak dalam penyediaan Cadangan Pindaan Akta 172 ini.

Comments (2) »

Pembangunan Tanah Adat Di Kuala Pilah

Pentadbiran tanah adat di Negeri Sembilan agak unik berbanding dengan negeri-negeri lain di Malaysia. Ini kerana masyarakat watan di Negeri Sembilan rata-ratanya masih mengamalkan Adat Pepatih yang mementingkan keturunan daripada sebelah ibu. Organisasi hidup masyarakat adat ini berteraskan 12 kelompok keluarga yang besar yang dipanggil `Suku’. Setiap kelompok diketuai oleh seorang pembesar bergelar Lembaga. Setiap suku terpecah kepada keluarga kecil dipanggil `Perut’ yang diketuai oleh seorang `Buapak’. Setiap Perut pula dipecahkan kepada kelompok yang lebih kecil dipanggil `Ruang’ yang diketuai oleh seorang `Besar’. Setiap `Ruang’ dipecahkan kepada kelompok yang lebih terkecil dipanggil `Rumpun’ yang diketuai dengan panggilan `Kadim’.

Kumpulan atau individu yang membuka suatu kawasan akan menjadi tanah milikan bersama suku tersebut. Keluarga yang menduduki dan mengusahakan tanah tersebut tidak berhak ke atas tanah tersebut. Tanah tersebut hanya akan diperuntukkan (tanpa diberi hakmilik kekal) kepada waris perempuan dalam keluarga berkenaan. Apabila wanita tersebut meninggal dunia, harta tersebut seterusnya akan diturunkan kepada anak-anak perempuannya tanpa diberi taraf hak milik tanah. Hak milik tetap hanya diberikan kepada kelompok suku terbabit. Anak-anak lelaki tidak berhak ke atas harta tanah tetapi dibenarkan makan hasil tanah ibunya untuk sepanjang hidupnya.

Dengan demikian, pentadbiran tanah adat mengikut Adat Pepatih adalah berdasarkan kepada enam prinsip asas iaitu:

 1. Semua tanah adat adalah hak suku dan bukan hak individu;
 2. Tanah bukan pusaka adat setelah diwarisi oleh anggota perempuan akan dianggap sebagai tanah pusaka adat;
 3. Hanya wanita sahaja berhak untuk mewarisi dan mewariskan tanah pusaka adat;
 4. Pewarisan tanah pusaka adat adalah berdasarkan waris perempuan terdekat;
 5. Mengamalkan prinsip sama rata dalam pembahagian harta pusaka; dan
 6. Membenarkan anak angkat generasi pertama yang telah menjalani aturan kadim adat dan pusaka (proses mengambil anak angkat bertaraf ahli penuh mengikut aturan adat pepatih) diberi tanah tanah adat tetapi dibhenarkan mewarisi tanah pusaka adat. Adak angkat generasi kedua sahaja yang dibenarkan mewarisi pusaka.

Tanah adat masih berpotensi untuk dibangunkan dengan peruntukkan yang dinyatakan dalam Enakmen Tanah Adat (Pindaan) 1983. Enakmen ini antara lain membenarkan tanah adat dicagarkan kepada pentadbir tanah daerah, institusi kewangan dan koperasi yang diiktiraf kerajaan untuk dimajukan. Ia juga turut membenarkan tanah adat dimajukan secara usaha sama dengan agensi kerajaan.

No comment »

Ofis Sempit atau Pemikiran Yang Sempit?

“OFIS SEMPIT ATAU PEMIKIRAN YANG SEMPIT? Agaknya apa pendapat u all tentang bagaimanakah persekitaran ruang pejabat yang kondusif boleh menjana idea yang kreatif dan berkualiti?”

Rasanya u all pernah tak mengimpikan suasana kerja dan ruang pejabat yang menarik dan supercool? Rasanya di Malaysia tidak mungkin ada suasana kerja yang cool selain dari tekanan kerja yang melambak, ruang kerja atau workspaceyang sempit dan kecil lagi menyesakkan dan juga KPI-KPI yang perlu dikejar pada setiap hujung bulan, enam bulan atau setiap hujung tahun!. Malah, dengan targetbos yang sememangnya mahu cepat akan menjadikan kepala pusing dan berputar ligat!….

Emm……namun begitu, beginilah ruang pejabat tempat aku bekerja di Bahagian Perancangan Wilayah (BPW), Wisma Tun Sambanthan. Keadaan kami disini sungguh menyesakkan dengan ruang yang sempit, perabot-perabot pejabat yang begitu banyak, printer-printer, komputer-komputer lama yang menunggu untuk dilupuskan. Lagi menyedihkan kami terpaksa berkongsi ruang dengan pejabat-pejabat lain bersebelahan. Meh nengok jap macamana keadaannya opis aku….


Kita lihat JadualKeperluan Ruang Pejabat Sediada dan keperluan  Mengikut Standard di BPW.

Menunjukkan bahawa keperluan ruang pejabat sediada kekurangan sebanyak 149.05 meter persegi jika dibandingkan dengan keperluan standard yang tetapkan iaitu GARIS PANDUAN BAGI PERATURAN PERANCANGAN BANGUNAN oleh UPEN, JPM…..so u all boleh bayangkan bagaimana agaknya keadaan aku dan kawan-kawan seramai 30 orang ini bekerja hari-hari dengan keadaan yang sempit dan tidak selesa…emmmmm……
Jom kita lihat pulak, keadaannya pejabat Google dan Facebook dan Skype di Amerika Utara. Fuhh….sangat selesa dan memberi keselesaan kepada pekerjanya. Sebab itu la pekerja Google dan Facebook sentiasa dapat menghasilkan produk baru dengan cepat dan sangat bermutu tinggi.  Inilah sebab kenapa Facebook, Google dan Skype yang semakin menguasai pasaran internet. Mereka mempunyai pekerja yang produktif sebab opis mereka best giler.. Jom kita layan dan tinjau-tinjau ofis Google dan Facebook dulu. Aku rasa yang pastinya ruang dalamannya memang akan membuatkan hari-hari disuruh overtime pun aku rela…rasa nak tak sabar menunggu hari isnin nak pergi opis esok….ye la monday mood la katakan…

32.05 Bilik Mesyuarat 35 1.6/peg. 56
Pantry 13 Pantry 15
Bilik fail 13 Bilik Fail 20 20
Bilik Stor 16 Bilik Stor 30 30
Ruang Tamu Ruang Tamu 20 20
Bilik Komputer 13.3 Bilik Komputer 4 1.9/1 unit pc 7.6
JUMLAH KESELURUHAN 349.55 JUMLAH KESELURUHAN 498.6

Kesimpulannya kondisi pejabat sememangnya sangat penting untuk meningkatkan produktiviti pekerja dengan pemikiran yang kreatif, inovatif serta bersemangat. Pejabat yang bersepah-sepah, sempit, penuh dengan kelengkapan pejabat yang banyak dan tidak terurus serta tidak selesa akan menjejaskan hasil kerja seseorang pekerja. Agaknya u all bersetuju tak dengan pendapat aku?zaleha.norhana.fauzatulaswar
Jom kita lihat pulak, keadaannya pejabat Google dan Facebook dan Skype di Amerika Utara. Fuhh….sangat selesa dan memberi keselesaan kepada pekerjanya. Sebab itu la pekerja Google dan Facebook sentiasa dapat menghasilkan produk baru dengan cepat dan sangat bermutu tinggi.  Inilah sebab kenapa Facebook, Google dan Skype yang semakin menguasai pasaran internet. Mereka mempunyai pekerja yang produktif sebab opis mereka best giler.. Jom kita layan dan tinjau-tinjau ofis Google dan Facebook dulu. Aku rasa yang pastinya ruang dalamannya memang akan membuatkan hari-hari disuruh overtime pun aku rela…rasa nak tak sabar menunggu hari isnin nak pergi opis esok….ye la monday mood la katakan…

Comments (9) »

HEBAHAN RANCANGAN TEMPATAN ZON TIMUR MEI 2011

RANCANGAN TEMPATAN LIPIS PAHANG

 • Konsep Pembangunan bagi RTD Lipis adalah Konsep Pembangunan “Perbandaran Bertumpu dan Pembangunan Koridor Terkawal” Konsep ini menekankan kepada corak pembangunan berpusat di kawasan Bandar Kuala Lipis dengan disokong oleh pengukuhan beberapa pusat petempatan terpilih.
 • Manakala pembangunan koridor terkawal akan memberi  penekanan  kepada usaha memastikan pembangunan di koridor utama dan sekunder adalah selaras dengan strategi pembangunan guna tanah keseluruhan.
 • Konsep ‘Perbandaran Bertumpu’ akan mempertingkatkan Bandar Kuala Lipis selaras dengan peranannya sebagai Pusat Separa Wilayah. Fungsinya sebagai Pusat Pentadbiran Daerah serta Pusat Perniagaan dan Perkhidmatan Utama daerah ini akan di perkukuhkan melalui pelbagai strategi pembangunan antaranya adalah:
 1. Pembesaran dan penambahan kawasan perumahan, perniagaan, kemudahan  masyarakat, institusi dan industri  di Bandar Kuala Lipis dan  kawasan persekitarannya
 2. Pembesaran Bandar Baru Kuala Lipis
 3. Pembangunan Bandar Institusi IPTA Kuala Lipis
 4. Peningkatan kemudahan Infrastruktur dan utiliti  bandar
 5. Pengkhususan kawasan promosi perbandaran
 • Konsep ‘Pembangunan Koridor Terkawal’ pula memberi tumpuan kepada pembangunan spatial daerah yang menekankan kepada 3 koridor pembangunan iaitu:

*         Koridor Utama (Koridor Kuala Lipis – Benta, Koridor Kuala Lipis – Padang Tengku dan Koridor Kuala Lipis-  Kerambit)

*         Koridor Sekunder (Koridor Padang Tengku – Sungai Koyan, Koridor Kuala Lipis-Kechau dan Koridor Merapoh)

*         Koridor Baru (Koridor Kuala Lipis – Jerantut – Kemaman, Koridor Kuala Lipis – Kuala Ketir – Padang Tengku dan Koridor Kuala Medang –Chegar Perah – Merapoh)

 • Antara aspek utama konsep ini adalah:
 1. Peningkatan tahap perhubungan antara pusat petempatan melalui rangkaian jalanraya dan jalan keretapi.
 2. Penambahbaikan kemudahan infrastruktur pelancongan eko dan agro di sepanjang koridor utama dan sekunder
 3. Pengekalan kawasan pertanian perladangan dan pertanian bercampur
 4. Kepelbagaian aktiviti industri khususnya aktiviti indusri ringan, perkhidmatan dan IKS
 5. Pengekalan Kawasan Sensitif  Alam Sekitar dan Kawasan Hutan Simpan

“Menjadikan Daerah Lipis Sebagai Sebuah Daerah Yang Maju Dengan Persekitaran Yang Bersih, Melalui Pembangunan Yang Terancang Di Samping Memulihara Warisan Sediada” 

  

  

RANCANGAN TEMPATAN JAJAHAN PASIR PUTEH

Konsep Pembangunan Jajahan Pasir Puteh 2020 dibentuk berasaskan rumusan penemuan strategik dengan mengambilkira hubungkait dan pertimbangan pelbagai perkara utama yang dirumuskan dalam strategi pembangunan Negeri Kelantan (RSNK), Halatuju Pembangunan Negara, Wilayah ECER dan sebagainya. Selaras dengan wawasan, objektif dan teras pembangunan Jajahan Pasir Puteh 2020 Konsep Pembangunan Jajahan Pasir Puteh 2020 adalah berdasarkan konsep pembangunan terkawal dan petempatan terpilih. Fokus utama yang ditekankan dalam pembentukan konsep ini adalah

§  Merancang berasaskan sasaran kependudukan berjumlah 147,338 dengan kadar pertumbuhan tahunan 2.68 peratus menjelang tahun 2020.

§  Memfokuskan kepada 5 zon pembangunan utama iaitu zon pengekalan padi, hub perbandaran Maritim (Tok Bali), Zon perbandaran Petempatan Utama seperti Bandar Pasir Puteh, Zon Pembangunan Terkawal (200 meter dari Jalan Utama Pasir Puteh-Kota Bharu) dan Hub Pelancongan iaitu meliputi Hub Pelancongan Pantai dan Hub Eko-Pelancongan

§  Penekanan kepada sektor ekonomi utama iaitu pertanian, perikanan dan maritim disamping penyediaan dan pengagihan kemudahan masyarakat, infrastruktur dan utiliti yang menyeluruh.

RANCANGAN TEMPATAN JAJAHAN MACHANG

Konsep Pembangunan Jajahan Machang 2020 Berteraskan Konsep Pembangunan Terpilih (Selective Development) dengan mengambilkira matlamat pembangunan Rancangan Tempatan Jajahan Machang iaitu memperkukuhkan Jajahan Machang sebagai Pusat Pendidikan, Pertanian dan Perindustrian Asas Tani serta meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat.

Fokus utama yang ditekankan dan diambilkira dalam pembentukan konsep ini adalah:

 • Mengukuhkan Koridor pembangunan Machang-Labok, Koridor Machang-Pasir Puteh dan Koridor Pulai Chondong-Kok Lanas serta mewujudkan Koridor Pembangunan baru Labok-Sungai Bagan.
 • Pembangunan tiga pusat pertumbuhan baru iaitu Sungai Bagan, Kemuning dan Wakaf Bata di samping pengukuhan pusat-pusat petempatan sedia ada iaitu Bandar Machang, Banggol Judah, Pulai Chondong, Labok, Batu 30 dan Kampung Pek.
 • Pengekalan sehingga 80 peratus kawasan pertanian dan 90 peratus kawasan tanaman padi sedia ada.
 • Pemuliharaan kawasan Hutan Simpan Kekal (HSK), kawasan bercerun, kawasan padang ragut dan kawasan berkepentingan geologi (kawasan batuan ignimbrite)

RANCANGAN TEMPATAN JAJAHAN TANAH MERAH

Memfokuskan kepada sistem perhubungan utama dalaman (intra) dan luaran (inter) antara kawasan bandar dan bandar yang lain sama ada perhubungan lebuhraya,  jalan raya dan rel serta pengangkutan awam
•Memfokuskan kepada pusat pertumbuhan utama dan kawasan potensi bagi menggalakkan pertumbuhan ekonomi yang bernilai tambah secara bersepadu dan berfungsi sebagai pusat pertumbuhan bagi Jajahan Tanah Merah khususnya dan dalam Konurbasi Kota Bahru umumnya
•Memfokuskan kepada pemeliharaan dan pemuliharaan kawasan yang telah di rizab dan diwartakan sebagai kawasan sensitif alam sekitar khususnya kawasan tanah tinggi, kawasan rizab hutan, berkecerunan melebihi 30 darjah, kawasan nilai sejarah, kawasan badan air dan kawasan tanaman makanan yang memberi kepentingan kepada alam sekitar.
•Memfokuskan kepada zon keutamaan pembangunan yang ditetapkan melalui pelaksanaan pembangunan yang terpilih, pembangunan komited, pembangunan ‘infill’, ‘re-development’, ‘re-zoning’ ataupun ‘re-locate’.
•Memfokuskan kepada penyediaan prasarana bandar dan luar bandar yang lebih ekonomik dan selesa serta mewujudkan persekitaran hidup, kerja dan riadah yang lebih berkualiti, selamat, sejahtera dan beridentiti.
•Sasaran kependudukan sebanyak 142,650 orang menjelang tahun 2020
RANCANGAN TEMPATAN JAJAHAN KUALA KRAI

 • Perletakan dan hubungan wilayah memberi impak kepada  pembangunan  jajahan  ini.
 • Kawasan tumpuan pembangunan meliputi petempatan utama Kuala Krai,  Guchil,  Pahi,  Manek Urai dan Laloh.
 • Petempatan Dabong dan Kemubu dijangka membangun berasaskan potensinya yang melengkapi hierarki dan senario pembangunan bandar
 • Kawasan industri akan bertumpu di Batu Jong dan aktiviti ternakan burung walit dijangka berkembang pesat di jajahan ini.
 • Tumpuan khas sektor pertanian pada penanaman buah-buahan, sayur-sayuran, getah, kelapa sawit dan pengekalan kawasan padi
 • Sebahagian besar jajahan ini merupakan KSAS yang meliputi tanah tinggi, hutan simpan, air terjun dan elemen semulajadi lain yang memberi sumbangan besar kepada sektor pelancongan di peringkat tempatan, negara dan antarabangsa

No comment »