Archive for April, 2012

BAJA KOMPOS – KITAR SEMULA BAHAN SISA MAKANAN

Baja kompos adalah sebagai alternatif untuk membuat ‘sampah yang mesra alam’ di rumah-rumah dan apartmen serta djadikan baja untuk tanaman. Dalam bidang pertanian, baja kompos adalah teknik penyediaan media tanaman untuk meningkatkan kualiti tanaman dan kesuburan tanah tetapi masih mengekalkan kelestarian alam semulajadi.

Cuma lewat era milenium ini pelbagai teknologi pembuatan sintetik muncul dengan penggunaan bahan kimia yang lebih mudah dikendalikan dan dapat meraih hasil yang banyak pada masa yang singkat. Penggunaan bahan kimia tidak dinafikan memberikan impak dan memendekkan tempoh tuai, namun untuk jangkamasa lama akan meninggalkan pengumpulan sisa kimia dalam tanah, akibatnya kualiti tanah menurun dan menjejaskan kualiti hasil tuaian. Lama kelamaan keadaan ini memaksa penggunaan bahan kimia yang lebih pekat, kerap atau pelbagai.

Salah satu cara yang selamat untuk menjamin keseragaman dan kualiti media yang digunakan adalah menggunakan baja kompos. Media tanaman kompos bermacam ragam dan nisbah campuran, biasanya mengikut jenis tanaman dan keperluannya. Bahan yang biasa digunakan untuk menghasilkan baja kompos adalah sisa buangan makanan seperti nasi, sayur, roti dan boleh dikatakan setiap sisa bahan makanan kita boleh dikitar semula dan dijadikan baja kompos yang jauh lebih murah, selamat dan meningkatkan fungsi biologi tanah. Ia kelihatan mudah tetapi merupakan aspek yang kita terlepas pandang dalam ketamadunan hari ini.

Penggunaan baja kompos dapat menyuburkan tanah dengan meningkatkan kesihatan tanah melalui tindakan mikro organisma atau cacing selain membantu meningkatkan kandungan nutrien dalam tanah kepada bentuk lebih ringkas yang mudah diserap oleh tumbuhan untuk pertumbuhan yang sihat.

Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), dilaporkan pada 2008,  makanan yang terbuang adalah menyamai hampir sebahagian daripada pembuangan sisa kumbahan negara. Dalam erti lain, hampir 20,000 tan sisa kumbahan yang dijana setiap hari, 45 peratus daripadanya adalah makanan terbuang. Situasi seperti ini perlu dihentikan segera dan tidak sepatutnya dibiarkan terus berlaku di negara kita, lebih-lebih lagi ketika dunia sedang berhadapan krisis kekurangan makanan ini biarpun rakyat di negara ini hidup dalam keadaan yang cukup mewah dan belum diuji dengan kekurangan makanan serius.

CARA MEMBUAT BAJA KOMPOS

 1. Pelbagai jenis sisa bahan makanan seperti sayur, beras,roti di kumpulkan.
 2. 1 kg Gula Merah dibancuh dengan 1 liter Air dijadikan sebagai Air Larutan Gula Merah setakat cukup untuk membasahkan sisa bahan makanan apabila digaul.
 3. Sejemput Kapur – iaitu Kalsium Karbonat dibancuh dengan sedikit air secukupnya .
 4. Sebotol minuman Yakult

Nota:

 1. Jika Di Pasar ada banyak daun sayur yang masih hijau dibuang, boleh diambil dengan percuma. Daun kering dan rumput yang di potong juga boleh digunakan.
 2. Fungsi Kapur ialah supaya wujudnya kepanasan dalam adunan bagi bakteria bertindak cepat meleraikan bahan-bahan organan (nutrients) yang terdapat dalam daun-daun yangdiperam/jeruk itu supaya menjadi air baja. Penggunaan kapur ini tidak boleh terlalu banyak, gunakan sedikit saja secara asal ada sahaja.
 3. Calcium Carbonate atau serbuk kapur yang digunakan untuk memplaster batu-bata dinding rumah. Kapur sirih juga boleh digunakan.
 4. Tong takungan pemeraman hendaklah diletak di tempat yang tidak terkena terus cahaya mata hari kerana kesan kepanasan cahaya mata hari boleh mematikan bakteria. Peranan bakteria ialah sebagai pelerai organan dari bahan sisa yang dijeruk-peram. Lebih banyak bakteria hidup berada dalam bahan yang diperam itu akan lebih berkualiti baja itu.

Cara Memproses:

 1. Semua sisa makanan yang dikumpul dicincang dan digaulkan kemudian di masukkan ke dalam satu tong takungan.
 2. Bancuh 1 kg Gula Merah dengan 1 liter Air dan gaul dengan bahan yang dicincang tadi dengan Air Larutan Gula Merah ini.
 3. Gaulkan adunan dengan sedikit (sejemput) kapur – Kalsium Karbonat .
 4. Tuang sebotol minuman Yakult dan digaul adunan menjadi rata.
 5. Tutup tong supaya adunan terperam selama 14 hari.
 6. Jika anda inginkan organik anda kering, campurkan ianya dengan tanah biasa sebelum digunakan untuk pembajaan.

Nota:
Proses kompos akan berlaku lebih cepat jika di lakuakan pada musim panas. Mengikut pengalaman saya proses akan mengambil masa 7 hari sahaja pada musim panas. Produk kompos yang terhasil dengan sempurna akan kelihatan seperti tanah gembur kehitaman dan berbau segar. Sepanjang proses jeruk-peram, ia akan mengeluarkan sedikit bau yang kurang menyenangkan, dari itu kita perlu sentiasa menutup kemas tong takungan dan sekali-sekala kita perlu mengaulkan bahan tersebut mengunakan skop atau sudip bagi mesebatikan adunan bagi menghasilkan produk kompos yang berkualiti.

Setelah baja kompos yang terhasil anda gunakan pada tanaman. Anda pasti akan  berpuas hati pada produk tanaman anda dari segi saiz dan kualitinya. Sebab itulah para petani mengelarkannya ‘Emas Hitam’

Sebagai kesimpulannya, kita seharusnya tidak mementingkan diri sendiri. Kita harus fikirkan kesejahteraan hidup generasi akan datang yang terpaksa menanggung hasil tindakan yang kita buat hari ini. Adalah menjadi harapan agar setiap individu mula mencerminkan diri. Sudah tiba masanya kita melihat sisa bahan makanan sebagai satu tanggungjawab yang perlu kita laksanakan. Hakikatnya, kita semua harus bertanggungjawab mengendalikan sisa bahan makanan secara lebih berhemah agar alam sekitar kita berkekalan bersih, nyaman dan segar untuk didiami.

“SELAMAT BERKOMPOSTER”

Disediakan Oleh : Shahruddin Rashid, Bahagian Perancangan Wilayah

No comment »

Alami Pengalaman Unik Dalam Program Jom Candat Sotong 2012

Musim sotong di Terengganu bermula dari bulan April hingga Julai. Ketika musim ini, kawasan perairan Terengganu kelihatan seperti ‘bandar terapung’ kerana diterangi cahaya lampu dari bot-bot nelayan. Kawasan perairan/laut yang terdapat banyak sotong ialah di sekitar perairan Chendering, perairan Marang, sekitar Pulau Kapas, perairan Kuala Terengganu dan laut daerah Setiu, Besut, Dungun dan Kemaman.

Mencandat sotong adalah satu kaedah tradisi untuk menangkap sotong tanpa menggunakan umpan dan hanya menggunakan sejenis peralatan yang dipanggil ‘candat’. Masa yang paling sesuai untuk mencandat sotong bermula matahari terbenam hingga fajar menyinsing dan jangan terkejut jika dikatakan seseorang nelayan mampu membawa pulang antara 50 kilogram hingga beratus kilogram sotong semalaman jika mencandat itu kena pada lubuknya.

Di Terengganu, mencandat sotong merupakan satu aktiviti pelancongan yang popular dan telah menarik minat ramai orang untuk mengalami sendiri pengalaman yang unik ini. Tahun ini Kelab Sukan dan Kebajikan Pejabat Projek Zon Timur (KSK PPZR) sekali lagi menganjurkan program Candat Sotong buat kali kedua. Program ini dianjurkan sebagai sebahagian daripada aktiviti kelab serta sebagai usaha mempromosikan produk pelancongan negeri Terengganu kepada masyarakat khususnya dari luar Terengganu.

Penyertaan terbuka kepada semua individu, agensi kerajaan, semua warga JPBDSM, JPBD Negeri, perunding dan orang ramai yang berminat. Untuk maklumat lanjut sila hubungi urusetia penganjur dan tarikh tutup penyertaan adalah pada 3 Mei 2012 (Khamis).

Borang Penyertaan

No comment »

Isu Jemuran Baju di Kediaman Berbilang Tingkat……Tidak Pernah Selesai…..

Jika dilhat sehingga hari ini, isu mengenai jemuran baju di kediaman berbilang tingkat masih menjadi bualan ramai terutama bagi kawasan bandar besar. Walaupun pelbagai jenis kemudahan disediakan di kawasan perumahan yang berbilang tingkat, Malangnya, ramai penghuni kediaman jenis ini terutamanya di bandar-bandar besar masih  meneruskan tabiat  menjemur pakaian di luar rumah. Akibatnya, jemuran termasuk pelbagai jenis pakaian menjadi `hiasan’ kepada rumah tersebut.

Sepatutnya tabiat itu tidak dilakukan warga bandar kerana menonjolkan pemandangan buruk yang menjejaskan imej sebagai bandar raya moden dan indah yang menjadi pilihan pelancong dalam dan luar negara. Menjemur pakaian di luar ruang juga mendatangkan ketidakselesaan kerana air jemuran membasahi kereta, kaki lima dan jemuran di bawah. Kebanyakan pemaju menyediakan tempat menjemur pakaian di sudut khas bersebelahan dengan dapur. Bagaimanapun ruang itu tidak mencukupi untuk menampung jemuran terutamanya untuk keluarga besar kerana tempat jemuran tersebut sempit atau tidak menerima pancaran matahari sepenuhnya…

Oleh itu, untuk menyelesaikan isu ini, satu Garis Panduan Penyidaian Kain Di Kediaman Berbilang Tingkat telah pun diwartakan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada tahun 2009. Ianya bertujuan untuk mengatasi masalah kepada amalan penghuni yang menyidai kain secara tidak teratur di bahagian tingkap, balkoni dan koridor di kediaman yang menghadap kepada pandangan awam telah mencacatkan pandangan serta imej bandar. Senario ini dianggap amat serius khususnya di bandar-bandar utama termasuk di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Kaedah penyidaian yang paling sesuai digunakan di kawasan kediaman berbilang tingkat adalah penggunaan peralatan menyidai kain jenis mudah alih yang dipasang di dinding atau siling. Penggunaannya mudah kerana ia boleh diubahsuai mengikut keperluan dan selamat digunakan serta boleh disimpan dengan kemas sekiranya tidak digunakan.

Garis panduan ini disediakan sebagai panduan kepada Pihak Berkuasa Negeri (PBN) dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Pesuruhjaya Bangunan (COB) dalam mengatasi masalah penyidaian kain di kediaman berbilang tingkat sedia ada yang dilihat telah mencacatkan pandangan awam. Objektif garis panduan ini adalah untuk menjelaskan prinsip serta kaedah penyidaian di kediaman berbilang tingkat dapat dilaksanakan secara efektif dan teratur di samping memastikan ianya tidak mencacatkan pandangan awam. Prinsip penyidaian kain yang perlu dicapai adalah penyidaian kain di kediaman berbilang tingkat yang terlindung daripada pandangan awam dan tidak mencacatkan imej bangunan.

Walaubagaimanapun, daripada pengamatan didapati Garis Panduan ini tidak begitu praktikal untuk dilaksanakan kerana baju-baju yang dijemur tidak mendapat cahaya matahari sepenuhnya. Ini menyebabkan baju-baju yang dijemur akan berbau. Penghuni-penghuni yang mampu boleh menghantar baju-baju mereka ke kedai dobi, tapi bagi penghuni yang kurang berkemampuan ini amat membebankan. Oleh itu, cara penyelesaian untuk isu ini ialah bagi projek-projek perumahan baru yang akan dibina, pemaju perlu menyediakan ruang tambahan menjemur baju diruang yang mendapat cahaya matahari sepenuhnya. Manakala bagi rumah yang telah siap dibina pula, penghuni boleh menggunakan alternatif menggunakan ampaian mudah alih supaya ianya nampak lebih kemas dan teratur.

Diharap matlamat garis panduan ini dapat dicapai dengan lebih berkesan melalui kerjasama dan komitmen semua pihak yang terlibat. Kita mahu kedatangan pelancong asing ke negara kita disambut dengan suasana dan keindahan bandaraya yang menghijau bukannya dengan gantungan baju-baju yang bersidaian di tingkap dan beranda rumah. Semoga rakyat Malaysia lebih peka dan sensitif dengan isu seperti ini….

Oleh : Hamidah Shahir

Bahagian Perancangan Wilayah

Comments (1) »

TAPPING TOURISM DOLLARS THE SUSTAINABLE WAY

The tourism industry is competitive and for Malaysia to retain its reputation as a favoured destination, a balanced tourism development strategy is definitely a must. This requires the federal and all state governments, including the private sector, to develop sustainable policies and promote actively products that are in line with visitors’ preferences, provide quality support facilities and infrastructure while ensuring that resources are preserved and maintained. Uncontrolled tourism development in urban and rural areas has created negative impacts on coastal tourism cities or towns, rural and natural resources. Sea reclamation projects proposals in many states also pose a threat to natural tourism resources such as marine parks, islands, forests, wetlands, turtle landing sites, resting sites for migratory birds and water catchments.

Many rural cultural and heritage products such as kampung and rural areas also face physical and cultural changes because of urbanisation. Sustainable tourism development requires the cooperation and participation of all stakeholders and the political leadership to ensure constant monitoring of impacts and corrective measures are made from time to time.

Natural tourism resources, multicultural and historical heritage of the country should be conserved. Tourism development zones in each state should also focus on niche products based on their locational advantages and availability of resources. High quality tourism infrastructure and facilities should be provided to enhance tourists’ comfort and safety. Priority should go towards meeting tourists’ preferences, including:

 • Shopping — hence, turning Kuala Lumpur, Johor Bahru and George Town into  international gateway cities.
 • including shopping, health, medical, educational, festivals, sport, MICE tourism and others within the urban areas with readily available supporting infrastructure, facilities and human resources. This includes special-role tourism cities or towns such as Putrajaya and Cyberjaya as intelligent cities.
 • Coastal tourism, marine parks, island gateways and rural coastal districts such as Malacca, Pulau Pinang, Kedah and Kuala Terengganu.
 • Rural cultural tourism with an emphasis on the development and protection of tangible and intangible assets within traditional kampung, beaches and islands such as Alor Gajah, Kuala Pilah and Kuala Lipis.
 • Development and protection of heritage zones, routes and values such as World Heritage cities, heritage sites, royal and heritage towns, traditional and multicultural heritage lifestyles.
 • Development and protection of natural heritage assets such as national and state parks, marine park islands, highlands and hill stations, wetlands and RAMSAR sites, beaches, birds and turtle landing sites, firefly habitats and all other ecotourism sites. Under the NPP-2, further emphasis has been given to the four tourism development zones identified under the National Tourism Policy, namely Environmental Resource Base Tourism, Man-made Tourism, Heritage & Cultural Tourism and others which include medical, educational or ‘Malaysia My Second Home’ program.

No comment »

Technology Updates : Space-Based Geospatial Systems For Town Planning – Part 1

Bahagian Maklumat Gunatanah Negara (BMGN) akan mengadakan Program Technology Updates dengan kerjasama Agensi Angkasa Negara dan Perunding GeoInfo Services Sdn. Bhd yang bertemakan Space-Based Geospatial Systems For Town Planning – Part 1 yang akan diadakan pada 24 April 2012 (Selasa) jam 8.30 pagi bertempat Bilik Mesyuarat Tanjung, JPBDSM.

Comments (1) »