Archive for April, 2014

Langkah Penjimatan Penggunaan AIR

sumber-air-minum

Air atau kekurangannya telah menjadi isu yang kritikal di Malaysia kebelakangan ini. Oleh yang demikian, beberapa langkah boleh diambil bagi memastikan penjimatan dalam penggunaan air dapat dibuat terutamnya di dalam dan sekitar rumah.

TANDAS
1. Gunakan tandas yang mempunyai keupayaan curahan yang rendah (contohnya memilih sistem curahan yang berkeupayaan sebanyak 6 liter atau kurang) atau letakkan sebotol air ke dalam tangki curahan  untuk mengurangkan air yang dicurah.
2. Kurangkan kekerapan curahan dalam sehari.
3. Sentiasa melakaukan pemeriksaan untuk mengenal pasti sebarang kebocoran.  Masukkan pewarna ke dalam tangki curahan dan memeriksa sekiranya terdapat air berwarna yang meleleh keluar ketika dan selepas curahan.

BILIK MANDI
4. Kurangkan masa mandian dan gunakan pancuran mandian bertekanan rendah.
5. Letakkan sebuah baldi berhampiran dengan pancuran ketika mandi untuk mengumpul air yang berlebihan.  Air ini boleh digunakan untuk mencurah tandas atau menyiram taman.
6. Tutup pancuran mandian ketika bersabun.

SINKI
7. Jangan biarkan air mengalir ketika mencuci muka, menggosok gigi atau bercukur.  Cara terbaik ialah menggunakan air di dalam bekas.
8. Baiki sebarang paip yang bocor atau yang sentiasa menitiskan  air.

TAMAN
9. Siram taman dan pokok bunga ketika senja atau awal pagi untuk mengelakkan kehilangan air melalui penyejatan akibat daripada kepanasan.
10. Jangan menyiram pokok bunga secara berlebihan dan elakkan penyiraman ketika musim hujan.
11. Ubahsuai pemercik di taman supaya kadar air yang digunakan tidak berlebihan.  Jika kawasan taman yang kecil, gunakan baldi atau salur getah.
12. Sentiasa memeriksa dan mengubah suai pemercik mengikut cuaca.
13. Elakkan penggunaan baja yang berlebihan dan gunakan baja nitrogen berasaskan air.
14. Pilih landskap taman yang tidak memerlukan air yang banyak.
15. Pastikan ketinggian rumput di taman  lebih kurang 6 sm kerana rumput yang sederhana panjang dapat menyimpan air dengan lebih berkesan.
16. Gunakan penyapu untuk membersihkan kawasan luar rumah dan tepi rumah serta elakkan daripada menjirus air untuk membersihkan sampah sarap.
17. Sebaik mungkin gunakan bekas tadahan bagi menyiram taman.

DAPUR
18. Jangan gunakan air yang mengalir untuk mencuci pinggan dan mangkuk, gunakan air yang ditadahkan di dalam sinki.
19. Pastikan paip ditutup dengan ketat untuk mengelakkan air terus menitis.
20. Simpan sebotol air di dalam peti sejuk atau gunakan ais jika memerlukan air sejuk
21. Cuci sayur-sayuran, buah-buahan atau makanan di dalam sinki yang berisi air dan elakkan air mengalir
22. Pastikan mesin basuh penuh muatan cucian kerana setiap cucian akan menggunakan air yang sama walaupun pakaian hanya sedikit sahaja.

GARAJ
23. Gunakan baldi untuk mencuci kereta dan elakkan penggunaan salur getah.
24. Elakkan tumpahan minyak kerana minyak memerlukan air yang banyak dan sabun untuk membersihkannya.

CARA-CARA MENJIMATKAN AIR LAIN.
25. Pastikan anda sentiasa menghadiri perjumpaan dan perbincangan mengenai air di kawasan anda.
26. Sentiasa melakukan pemeriksaan terhadap sistem paip dalaman di rumah untuk mengelakkan sebarang kebocoran.
27. Maklumkan sebarang kerosakkan paip kepada pihak berkuasa dengan serta merta.
28. Galakkan aktiviti-aktiviti kesedaran dan penjimatan air di sekolah yang berhampiran kawasan rumah anda.
29. Bekerjasama dengan pihak kerajaan dalam penjimatan dan pemuliharaan air.
30. Gunakan air tadahan hujan untuk kegunaan di garaj, di taman dan sekiranya boleh untuk curahan tandas simbah.

Sumber : Laman 3K

No comment »

MaCGDI-BMGN collaborate on propose UPI-JPBD, 21.4.2014

IMG_3958

 

A meeting was held by MaCGDI at their office in Putrajaya on 21.4.2014 where BMGN was invited to table their propose Unique Parcel Identifier (UPI) to be used in the IPLAN project. Present also were representatives from the Survey Department (JUPEM HQ) and the Ministry of Land and Mines (KPTG). The idea arose because it was acknowledged that during the period when planning permission was awarded until the time when a Qualified Title (QT) is issued by the District Office for Land and Mines (PTD), JUPEM’s UPI has not yet been designated for the relevant lot. This makes it difficult to search that particular lot when using a relational data base management system (RDBMS). Thus, a temporary UPI was suggested by BMGN but which would be replaced with JUPEM’s UPI the moment it is made available to BMGN. The outcome of the meeting was fruitful and it was concluded there is a need for such a UPI in lieu of JUPEM’s UPI. BMGN is asked to fine-tune their UPI so it does not strictly refer to a point but polygon. Here, when the UPI-JPBD refers to the centroid of a polygon, it must also represent that corresponding polygon. BMGN will identify a pilot project area in Selangor to illustrate their case to MaCGDI next month.

No comment »

Sesi Perkongsian Ilmu: Sesi Renungan dan K-Book Bahagian Rancangan Fizikal Negara

aPengenalan 

Mengimbau kembali Perhimpunan Awal Tahun Bahagian Rancangan Fizikal Negara (BRFN) telah diadakan pada 30 Januari yang lalu, artikel pada kali ini akan cuba mengimbau semula dan berkongsi tentang intipati sesi Renungan dan juga pembentangan ‘K-Book’,  BRFN yang boleh dijadikan sebagai panduan dan ilmu yang berguna kepada semua.

Sesi Renungan

Pembentangan ini disampaikan oleh YBhg. Datin Nor Ashikin Binti Hj.Kumasi, Penolong Pegawai Perancang Bandar (Tertinggi) yang bertajuk Healty Lifestyle’. Tajuk yang dipilih berkisar tentang kepentingan amalan gaya hidup sihat. Gaya hidup sihat merupakan suatu amalan kehidupan yang membina dimana ia dapat membawa kesan yang positif kepada seseorang individu, institusi keluarga dan juga masyarakat. Gaya hidup sihat merupakan salah satu aspek yang penting dalam menjaga tahap kesihatan seseorang. Kehidupan gaya hidup sihat  akan menghasilkan kesihatan minda, badan dan jiwa. Antara langkah- langkah ke arah gaya hidup sihat yang disyorkan ialah:

1. Makan Makanan Yang Seimbang dan Berkhasiat 

Antara amalan gaya hidup sihat ialah menjaga pemakanan seharian kita. Oleh itu, kita hendaklah mengamalkan makanan seimbang. Pemakanan seimbang membolehkan tubuh badan kita sihat dan tidak terlalu gemuk. Pemakanan yang tidak seimbang akan menyebabkan badan kita mendapat pelbagai penyakit seperti darah tinggi, penyakit jantung dan kencing manis.

2. Menjalinkan Hubungan Baik Dengan Keluarga, Jiran dan Rakan- Rakan

Hubungan yang baik sesama manusia dapat membantu seseorang untuk hidup dalam keadaan sihat, dengan interaksi sosial mengurangkan tekanan yang dihadapi sewaktu bekerja atau konflik dalam diri sendiri.

 

3. Mengambil Rehat Yang Mencukupi

Di samping itu, kita juga hendaklah mengambil rehat yang mencukupi. Dengan rehat yang mencukupi,  akan mengeluarkan aura positif terhadap kehidupan, keseimbangan kehidupan yang merupakan  komponen penting dalam gaya hidup sihat.

4. Melakukan Aktiviti Fizikal

Selain itu, kita juga hendaklah rajin bersenam atau beriadah. Dengan melakukan aktiviti senaman, jantung akan menjadi sihat dan kuat. Sisa toksik dalam badan pula akan keluar melalui peluh kita semasa bersenam. Senaman yang kita lakukan akan membolehkan darah mengalir dengan baik dan menguatkan lagi otot-otot badan.

 

5. Menjaga Kebersihan

Amalan gaya hidup sihat seterusnya ialah menjaga kebersihan rumah dan persekitaran. Tempat-tempat yang membolehkan nyamuk membiak mestilah dihapuskan. Segala sampah sarap hendaklah dubuang ke tempat yang dikhaskan. Jangan sesekali membuang sampah sarap ke dalam sungai atau dibakar di luar rumah kerana ia boleh menyebabkan pencemaran alam sekitar.

Pembentangan ‘K- Book’

BPembentangan K-Book pada kali ini pula disampaikan oleh lapisan pegawai dari Unit Dasar Perancangan Fizikal Desa Negara, yang terdiri daripada Encik Mohd Rizal bin Osman, Puan Nur Suhaida Binti Azemi, Encik Mohd Sanny Bin Mohd Rashid dan Cik Nur Izzati Binti Zulkiflee. Tajuk buku yang dipilih adalah ‘The Abundant Community’ karya penulisan John McKnight dan Peter Block.

‘The Abundant Community’ cuba menyedarkan mengenai komuniti yang memerlukan semangat kekeluargaan dan kehidupan berjiran supaya dapat mewujudkan masyarakat  yang sihat, mewujudkan pekerjaan, melindungi tanah , dan menjaga warga tua. Buku ini menunjukkan bagaimana cara  untuk memupuk semangat sukarela dan membolehkan setiap pakar dikongsi bagi manfaat bersama. Buku ini juga menawarkan cara –cara praktikal untuk mewujudkan kehidupan bersama jiran dan keluarga.

Terdapat tujuh (7) elemen kepuasan sebuah kejiranan tempatan atau masyarakat yang diketengahkan dalam buku ini seperti berikut:

1. Kejiranan merupakan sumber utama kepada kesihatan kita;

2. Adakah kita merasa selamat di kawasan kejiranan?;

3. Masa depan bumi terutamanya alam sekitar merupakan tanggungjawab paling berat;

4. Kita mempunyai kuasa untuk membina ekonomi yang berdaya tahan;

5. Kita perlu mempunyai rasa tanggungjawab yang mendalam terhadap makanan untuk dimakan; dan

6. Kita sebagai masyarakat tempatan perlu membesarkan anak-anak.

Buku ‘The Abundant Community’ ini  juga secara umumnya dibahagikan kepada tiga  (3) bahagian iaitu:

1. Perubahan Dari Masyarakat Kepada Pengguna

Masyarakat memerlukan kepuasan dalam kehidupan contohnya kesihatan seperti ubat-ubatan, hospital dan perkhidmatan lain yang lama kelamaan menjadi perniagaan dan ini menyebabkan kurangnya penghargaan kepada hubungan kejiranan atau kurangnya aktiviti rekreasi.

2. Pemilihan Kepuasan Cara Hidup

Rukun kelimpahan (The Tenets of Abundance) yang menceritakan tentang:

i.  Apa yang sedia ada adalah mencukupi;

ii. Kita juga mempunyai kapasiti untuk meyediakan apa keperluan yang dihadapi oleh  manusia;

iii. Kita menganjurkan dunia dalam konteks kerjasama dan kepuasan;

iv. Kita bertangungjawab antara satu sama lain; dan

v. Kita hidup dalam keadaan reality.

3. Mewujudkan kelimpahan antara kuasa kekeluargaan dan kejiranan.

Dengan kemahiran, bakat dan kapasiti yang wujud sekitar persekitaran komuniti, membuatkan ia dapat dilihat dikejiranan. Kemahiran menjadi berguna apabila ia berhubung antara satu sama lain.“Community Connectors” atau penghubung komuniti perlu menjadi pemangkin untuk menghubungkan persatuan penduduk dalam mewujudkan forum dalam sesebuah masyarakat. Kombinasi kemahiran dalam komuniti turut mencipta kelimpahan komuniti yang diperlukan.

Secara kesimpulannya, John McKnight dan Peter Block telah menulis sebuah buku yang berwawasan berkenaan dunia yang kita sedang lalui, dunia yang perlu diwujudkan jika kita perlu mengatasi krisis yang sedang mengancam kini seperti perubahan ekonomi, kos kemanusiaan, ekologi, dan juga kos kewangan yang berkaitan dengan perubahan iklim. Semoga perkongsian ini dapat menambah ilmu pengetahuan dan dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian serta mengeratkan lagi silaturahim antara kita semua.

Sekian terima kasih.

Ummi Mohd Nasir, BRFN

No comment »

BMGN visit to DBKL’s planning department

y

BMGN paid a courtousy call to the planning depertment of DBKL on 8.4.2014 with the intention of getting their cooperation to provide zoning, committed development and landuse information to ensure that all land in Peninsular Malaysia has been captured under the I-PLAN project in order to coordinate and standardize the use of Town Planning landuse GIS standards in line witht the I-PLAN project. It was found that DBKL only embarked in the preparation of GIS data for planning purposes in 2009 where Mapinfo had been the main GIS software. DBKL has apprarently upgraded all their digital plans to adhere to the GDM2000 map projections which is good as it enables better data sharing between government agencies. DBKL has 20 types of landuse activities of which JPBD only has 13 which means that there will have to be some form of coordination between DBKL and JPBDSM so that both parties will not lose out in data sharing.

z

No comment »

April’s fire drill, a success!

3

Monday 14 April 2014 was held a fire drill with the cooperation of BOMBA. Initially, few people came out because they said the alarm did not ring immediately. This was followed by a stream of staff walking to the checkpoint underneath the shelter of trees beside the government quarters nearby. Specific corners were allotted for specific divisions to group. A smoke bomb was release to give the impression a fire broke out on the third level of Tanjung Block. Soon, a few fire engines came to the “rescue”. A ‘silent’ roll count was made and everyone was accounted for. Water was actually sprayed on top of Tanjung block and later a few people who were “hurt” were given medical treatment. Everything went smoothly but most wonder how efficient things will be if a fire broke out during peak morning hours when many people visit DBKL’s cafeteria.

2

5

1

4

No comment »