Archive for August, 2014

Mesyuarat Verifikasi Data, Kota Bharu, 25-27.8.2014

IMG_4723

Perunding Teknologi KBSE Sdn. Bhd. telah menyediakan peta gunatanah untuk projek I-PLAN bagi semua negeri sejak bulan Mac 2014 dimana bagi tahun 2014, tumpuan diberi pada 5 negeri iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan dan Selangor. Kerja tersebut, antara lain telah melibatkan pengumpulan data gunatanah jenis zoning, komited dan semasa dan teterusnya BMGN telah mengadakan Mesyuarat Verifikasi Data secara serentak bagi kelima-lima negeri tersebut untuk mendapatkan verifikasi dan pengesahan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT)  bahawa apa yang terdapat pada peta guntanah semasa (yang disediakan oleh KBSE) adalah sama seperti ditapak tanah masing-masing. PBT telah merujuk kepada Borang Kebenaran Merancang (KM) yang telah dilulus untuk mengemaskini peta komited manakan Borang Certified Compliance Certificate (CCC) yang telah dilulus  digunakan untuk mengemaskini peta semasa. Mesyuarat Verifikasi Data di Kota Bharu selama 3 hari di Hotel Habib, Kota Bharu telah melibatkan wakil dari 11 PBT (wakil MD Dabung tidak dapat hadir), JPBDN Kelantan dan PPZR. Antara perkara-perkara yang dibangkitkan oleh ahli Mesyuarat dan diperjelaskan oleh pihak KBSE adalah:

  1. Kod warna gunatanah dalam projek I-PLAN berbeza sedikit dengan kod warna gunatanah yang biasa digunakan oleh PBT kerana ianya adalah berasaskan kod warna baru yang berpandukan kepada Manual Pengurusan Data Geospatial JPBD Terbitan Disember 2013 dan bukan Manual Sistem Maklumat Geografi JPBD,Terbitan Julai 2009;
  2. Format peta dalam projek I-PLAN adalah .shp dan bukan .tab yang biasa digunakan oleh PBT. Oleh itu, PBT digalakkan untuk menggunakan perisian Quantum GIS (QGIS) yang kompatibil dengan .shp dan .tab sepertimana digunakan dalam workstation I-PLAN;
  3. Unjuran peta (map projection) I-PLAN telah diseragamkan mengikut GDM2000 dan bukan Cassini Solder Negeri, oleh itu, apabila kerja pengemaskinian akan dilakukan oleh PBT masing-masing mulai tahun ini, PBT telah disyor untuk mengemaskini peta gunatanah berasaskan peta GIS I-PLAN dan bukan peta GIS Cassini Solder yang terdapt di PBT;
  4. Pihak KBSE diminta terus menghubungi PBT untuk memastikan lapisan gunatanah dari semua PBT telah diperolehi dan dikemaskini sebelum Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal I-PLAN bersidang pada hujung bulan September 2014.

IMG_4734

IMG_4733

IMG_4732

IMG_4735

No comment »

JIRANKU, APA KHABAR?

jiran

Bila kali terakhir anda bercakap dan bertegur sapa dengan jiran anda? Semalam? Minggu lepas? Bulan lepas atau tahun lepas? Jangan terkejut jika ada orang yang tidak ambil tahu siapa jiran mereka dan apa pekerjaan mereka. Nampaknya persepsi seperti ini perlu diubah sebelum terlambat. Menurut ajaran Islam, jiran atau tetangga kita mempunyai hak bergantung kepada siapa jiran kita itu. Terdapat tiga golongan jiran; jiran dengan satu hak iaitu jiran yang bukan islam (dia hanya ada hak kejiranan), jiran dengan dua hak iaitu jiran yang beragama islam (dia ada hak kejiranan dan ada hak islam) dan ketiga adalah jiran dengan tiga hak iaitu jiran beragama islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan kita (dia mempunyai hak kejiranan, hak islam dan hak hubungan kekeluargaan). Antara perkara yang boleh kita lakukan adalah menolong jika dia dalam kesulitan, menziarahi ketika dia sakit, tidak bersangka buruk dengan jiran, tidak menyakiti jiran dan tidak melampaui batasan agama dalam berjiran (tidak mendatangkan mudarat).

Dalam bulan yang penuh keberkatan ini, elok rasanya kita mengeratkan hubungan dengan jiran kita sebelum terlambat. Belikan juadah berbuka puasa seperti kuih-muih atau memasak lebih lauk di rumah untuk dikongsi bersama jiran kita. Bersedekah itu akan mendapat ganjaran pahala yang berlipat kali ganda jika dilakukan dengan ikhlas. Sekiranya tidak mampu cukuplah dengan memberi senyuman ikhlas dari hati. Saling bertanya khabar dan bertegur sapa jika terjumpa di bazaar Ramadan atau ketika membuang sampah di luar rumah. Sekurang-kurangnya kita tahu siapa jiran kita dan apa kerjanya.

Mungkin kita memerlukan khidmat nasihat, bantuan atau sokongan daripada mereka di kemudian hari. Sabda Rasulullah s.a.w.: “Tidak sempurna iman, jika kamu tidur dalam kekenyangan sedang jiran tetanggamu menangis kerana kelaparan”. Dari aspek perancangan pula, sememangnya dititikberatkan hubungan sesama jiran melalui susunatur kediaman dan kemudahan yang disediakan. Garis panduan Perancangan yang disediakan oleh jabatan seperti Gated Community And Guarded Neighbourhood dan Crime Prevention Through Enviromental Design (CPTED) diharap dapat membantu di dalam pencegahan dan mengurangkan risiko berlakunya kes-kes jenayah kepada komuniti / kejiranan kita. Diharapkan selepas ini, hubungan kita dengan jiran kita bertambah baik. Sekurang-kurangnya dapat mereka mengawasi rumah kita semasa kita tiada di rumah atau pulang berhari raya di kampung.

Selamat berhari raya dan maaf zahir dan batin jiranku.

No comment »