Archive for September, 2014

PAPAN TANDA JALAN: Arah Mana Harus Dituju?

1PENGENALAN

Anda boleh melihatnya di mana-mana saja, setiap hari….tetapi tahukah anda Papan Tanda bukan sahaja untuk menunjukkan jalan, malah papan tanda menceritakan pelbagai maksud. Sebagai perancang bandar, jalan dan lokasi memainkan peranan penting dalam merancang sesuatu pembangunan. Papan tanda merupakan salah satu perabot jalan dan komponen sistem jalan yang penting. Fungsi papan tanda jalan adalah untuk mengawal, memberi amaran dan panduan kepada pengguna jalan raya. Antara maklumat yang dipaparkan adalah nama tempat, destinasi, arah, jarak, nombor laluan, amaran bahaya, amaran persimpangan dan lain-lain. Pemasangan papan tanda jalan dibuat mengikut keperluan undang-undang, fakta dan kajian.

 

PRINSIP-PRINSIP ASAS PEMASANGAN PAPAN TANDA JALAN

Pemasangan papan tanda jalan perlulah mengikut prinsip-prinsip asas seperti berikut:

i.  Mudah dilihat oleh pemandu pada kelajuan yang ditetapkan;

ii. Menarik perhatian pemandu;

iii. Mengandungi maklumat yang diperlukan oleh pemandu;

iv. Lokasi pemasangan tidak menyebabkan gangguan kepada pandangan dan keselamatan pemandu;

v. Memberi masa yang mencukupi kepada pemandu untuk membuat keputusan berdasarkan maklumat yang dipaparkan; dan

vi. Konsisten iaitu paparan yang serupa membawa maksud yang sama kepada pengguna jalan raya.

 

KUASA DAN TANGGUNGJAWAB

Di bawah AKTA 333, Akta Pengangkutan Jalan 1987 Klausa 67. Pengurusan jalan raya telah dipertanggungjawabkan kepada:

i.  Menteri Kerja Raya;

ii. Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM);

iii.Kerajaan Negeri; dan

iv. Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

 

KATEGORI PAPAN TANDA JALAN

Secara amnya, papan tanda jalan boleh dikategorikan seperti berikut:

A. Papan Tanda Peraturan Regulatory Signs (Prohibitive and Mandatory)

Papan tanda ini terbahagi kepada 2 kategori iaitu:

i) Papan Tanda Peraturan Trafik

Papan tanda ini untuk mengarahkan pengguna jalan raya mengenai apa yang mereka perlu atau patut lakukan (atau tidak) bagi sesuatu keadaan. Contohnya papan tanda yang terletak di jalan dan kawasan tempat letak kereta atau papan tanda di taman awam dan pantai.

ii) Papan Tanda Peraturan Non-Traffic Papan tanda ini untuk peraturan-peraturan bukan di jalan raya. Contohnya kenderaan tanpa pelekat letak kereta akan ditunda dan papan tanda dilarang merokok untuk kawasan larangan merokok. 3          

 

 

 

 

 

 

B. Papan Tanda Amaran (Warning Signs)

 • Untuk memberi tanda amaran / bahaya kepada pengguna jalanraya.
 • Papan tanda menggunakan warna yang terang (merah).

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C. Papan Tanda Sementara (Temporary Signs)

 • Untuk memberi tanda amaran kepada pengguna jalanraya
 • Papan tanda di pasang untuk sesuatu jangka masa sahaja seperti semasa kerja-kerja kecemasan dan penyenggaraan

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D. Papan Tanda Panduan (Guide Signs)

i. Papan Tanda Destinasi;

 • Untuk memberi isyarat awal / masa yang mencukupi kepada pemandu untuk masuk ke laluan bersesuaian sebelum tiba di jalan keluar atau persimpangan.
 • Diletakkan antara 500 hingga 1000 meter sebelum tiba jalan keluar atau persimpangan.

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ii. Papan Tanda Arah;

 • Diletakkan di antara 100 hingga 150 meter sebelum tiba persimpangan utama atau sebelum persimpangan menuju ke jalan utama.
 • Dibina dalam bentuk stack (di mana arrow menunjukkan arah destinasi) atau map (biasanya digunakan untuk roundabouts dan persimpangan/interchanges yang kompleks).

7

iii. Papan Tanda Jarak;

 • Diletakkan selepas sesuatu persimpangan atau interchange.
 • Kebiasaannya Papan Tanda Jarak diletakkan di lokasi berikut:
 •  200 meter dari turning roadway atau 150 m selepas acceleration lane.
 •  Di sempadan antara daerah atau 100 meter melepasi sempadan daerah.
 •  Setiap jarak 20 kilometer sepanjang jalan.

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iv. Papan Tanda Keterangan;

 • Memberitahu pemandu / pengguna jalanraya sesuatu tempat, perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan dan lain-lain.
 • Disediakan samada dalam bentuk simbol atau perkataan.
 • Kebiasaannya diletakkan di lokasi papan tanda mengikut keperluan.

9

 

v. Papan Tanda Seksyen;

 • Dipasang untuk rujukan lokasi di sepanjang lebuhraya.
 • Memudahkan penandaan kawasan berbahaya dan juga bagi tujuan penyenggaraan.
 • Dipasang pada setiap jarak 100m di sepanjang lebuhraya.
 • Pada setiap jarak 1km, Nombor Laluan Jalan akan di tulis di Penanda Seksyen.

10

vi. Papan Tanda Nombor Laluan Jalan (Route Markers); dan

 • Dipasang / diletak di semua papan tanda jarak dan tiang km di sepanjang jalan.

11

vii. Papan Tanda Kilometer (KM).

 • Dipasang di sepanjang Jalan Persekutuan dan Jalan Negeri untuk tujuan penyenggaraan / rujukan (referencing).
 • Terdapat dua (2) jenis iaitu:

       Tiang KM Jenis A (dipasang setiap jarak 5 kilometer); dan

12

Tiang KM Jenis B (dipasang setiap jarak 1 kilometer)

13

KESIMPULAN

Secara kesimpulannya, papan tanda jalan bukan sahaja penting kepada pengguna jalan raya sebagai panduan untuk mendapatkan maklumat mengenai sesuatu tempat, malah sebagai Perancang Bandar pengurusan lalu lintas termasuklah jalan dan lokasi memainkan peranan penting dalam merancang sesuatu perancangan gunatanah. Oleh itu, adalah amat penting untuk semua pihak bersama-sama menjaga papan tanda seterusnya mematuhi papan tanda yang disediakan bagi menjamin keselamatan dan kesejahteraan semua pihak.

14

 

 

 

Sumber:

http://www.kkr.gov.my/ms/node/27024

 

Disediakan Oleh:

Noorliana bt Abd Ghani,

Bahagian Rancangan Fizikal Negara, JPBDSM

No comment »

TANJUNG TUALANG

tjtualang1

Tanjung Tualang adalah sebuah pekan kecil di Daerah Kinta, yang dikenali sebagai Lembah Kinta Perak, Malaysia. Tanjung Tualang adalah di bawah pentadbiran Majlis Perbandaran Kinta Barat (Majlis Perbandaran Kinta Barat). Terdapat beberapa bandar yang berhampiran dengan kawasan tersebut iaitu Kinta Valley, Kampung Baru Chendrong, Batu Gajah, Kampung Gajah, Teluk Intan, Tronoh, Tronoh Mines, Malim Nawar, Gopeng dan Kampar.

Pejabat Projek Zon Tengah telah mengadakan lawatan tapak ke Pekan Tanjung Tualang pada 12 Ogos 2014 lalu. Tujuan lawatan tapak diadakan adalah untuk melihat kawasan kajian bagi Rancangan Tempatan Majlis Daerah Batu Gajah 2025, yang mana pekan  Tanjung Tualang adalah termasuk dalam kajian ini.  Perjalanan ke Pekan Tanjung Tualang  yang  mengambil masa kira-kira tiga jam perjalanan dari Kuala Lumpur ke kawasan tersebut . Terdapat beberapa laluan yang anda boleh gunakan, untuk sampai ke destinasi  ini, misalnya dari arah Batu Gajah, melalui Chenderoh, dan Tanjung Tualang . Sebaik sahaja sampai di Pekan Tanjung Tualang, saya menggambarkan satu kehidupan di kawasan luar bandar, yang masih mengamalkan aktiviti perkampungan.

Tanjung Tualang merupakan salah satu bandar perlombongan bijih timah utama di Malaysia sekitar awal 1900.  Nama pekan ini didapati dari pokok Tualang atau Toh Allang Cina Tin Ltd. Berikut adalah senarai syarikat perlombongan bijih timah yang pada satu masa dahulu  beroperasi dan mengawal kawasan perlombongan di Tanjung Tualang pada pertengahan 1900 ‘

 • Perak Rendah Tin Dredging
 • Southern Kinta Consolidated
 • Southern Malayan Tin Dredging
 • Austral Amalgamated Tin
 • Osborne & Chapple
 • Pernas Chartered Management
 • Malaysian Mining Corporation.

Dari segi sejarah kawasan ini dahulunya  penting bagi aktiviti perlombongan bijih timah. Bermulanya, Pada tahun 1970 terdapat 5 mesin pemprosesan bijih timah (juga dikenali sebagai Kapal Korek) pelbagai saiz, iaitu dari sazi kecil hingga saiz paling besar di dunia terdapat di Tanjung Tualang yang mana biasanya dimiliki oleh Syarikat Eropah manakala syarikat perlombongan tempatan memilih untuk menggunakan “Palong”  untuk aktiviti perlombongan.

Sekarang kawasan perlombongan tersebut ditukar menjadi kolam air tawar untuk membiak udang/ikan atau menjadi ladang pokok kelapa. Pada masa sekarang,  Pekan Tanjung Tualang secara meluas dipopularkan sebagai bandar yang terkenal dengan udang air tawar . Spesis udang air tawar yang bersaiz besar adalah  spesis keluarga krustasia yang amat digemari  oleh penggemar makanan laut dan pelancong.  Dengan adanya udang air tawar ini secara tidak langsung akan   dapat memberi daya tarikan utama untuk pekan kecil ini. Selain itu, Tanjung Tualang juga mempunyai kawasan ladang getah yang luas (sama ada yang memiliki secara peribadi atau perbadanan yang besar).

tjtualang2

Dari sudut permandangan saya, Pekan  Tg. Tualang ini perlu dinaik taraf ke prasarana yang lebih maju kerana dapat menambahkan pendapatan dari sektor pelancongan, sesuai dengan perancangan yang akan dilakukan melalui Rancangan Tempatan Majlis Daerah Batu Gajah 2025.

No comment »

KHASIAT BUAH ANGGUR

Menerusi kajian secara ilmiah mengenai buah anggur, diyakini bahawa ia memiliki khasiat dari sudut perubatan. Anggur merupakan sejenis buah rendah lemak, dan disebut sebagai makanan fungsional yang banyak memberikan manfaat dari nutrisi yang dikandung kerana dapat mengurangi risiko kardiovaskular. Kandungan anggur dalam surah Abasa ayat 27-29 Allah SWT berfirman, “Lalu kami tumbuhkan biji-bijian, anggur, dan sayur-sayuran, zaitun dan kurma (di bumi itu).” Allah SWT menciptakan anggur di bumi, dengan memberikan begitu banyak manfaat bagi umat manusia.

 

anggur1
Sebagai salah satu buah-buahan yang paling menyihatkan, anggur mengandungi 70 kalori per setengah cawan dan merupakan sumber potassium, vitamin C dan pectin – sejenis serat yang dapat membantu mengurangi kolesterol darah. Ketika dikeringkan menjadi kismis, anggur memiliki konsentrasi gula dan zat besi yang lebih tinggi. Anggur juga mengandungi beberapa phytochemical termasuk  resveratrol yang terdapat dalam kulitnya. Dalam beberapa penelitian terhadap resveratrol yang terdapat dalam kulit semua jenis anggur, ianya baik untuk mengurangi risiko kanser payudara, kanser hati,  kanser usus dan penyakit jantung.

 

anggur2
Telah disebutkan juga didalam Al-Quran anggur memiliki khasiat dan kegunaan yang luar biasa. Anggur yang kering disebut kismis dan kismis yang baik biasanya berukuran besar, berlemak, dan banyak mengandungi minyak, juga berkulit tipis dan bijinya sedikit. Menurut Hisham Tahlbah dalam karyanya bertajuk Ensiklopedia Mukzijat Alquran dan Hadis, kismis yang seperti itu kaya kandungan gizi. Jika dimakan bijinya akan memberi manfaat yang banyak untuk pencernaan, hati dan limfa. Tahlbah menambah, kismis juga dapat menyuburkan hati, selain bermanfaat untuk menghilangkan rasa sakit di tekak, dada, paru-paru dan ginjal.

 

anggur3

Kesimpulannya, anggur adalah salah satu buah yang paling banyak manfaatnya. Buah anggur ini, sangat baik untuk dimakan, baik ketika masih segar ataupun sudah kering. Anggur merupakan buah yang mudah dicerna. Anggur hijau maupun merah memiliki khasiat yang sama, keduanya boleh dimanfaatkan untuk menjadi buah, makanan, minuman, maupun sebagai penawar.

 

Sharifah Binti Abd Aziz
Unit 5, Rancangan Pembangunan, PPZT
Sumber       ;        http://htaiping.moh.gov.my/v4/index.php/using-joomla/extensions/components/content-component/article-categories/363-khasiat-buah-anggur

 

No comment »

RANCANGAN TEMPATAN DAERAH KAMPAR 2030

kampar1

Apa itu Rancangan Tempatan?

Rancangan Tempatan (RT) merupakan satu dokumen rasmi yang mentafsirkan dasar-dasar dan cadangan-cadangan umum yang terkandung di dalam Rancangan Struktur (RS) kepada bentuk fizikal yang lebih terperinci dan praktikal. RT disediakan bagi kawasan-kawasan yang dikenalpasti di dalam kawasan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Ia merupakan pelan terperinci yang menterjemahkan polisi-polisi dan cadangan-cadangan am yang terkandung dalam RS.

 RT menunjukkan secara bersekil besar tatatur pembangunan bagi sesuatu kawasan yang dilengkapi dengan pernyataan bertulis untuk menerangkan dasar-dasar dan butir-butir lanjut mengenai pembangunan tersebut.

 Fungsi Rancangan Tempatan

 • Menterjemahkan dasar-dasar RS;
 • Sebagai panduan pembangunan fizikal bagi daerah dan PBPT berkaitan melalui peta cadangan gunatanah;
 • Menyediakan garispanduan bagi kawalan pembangunan ;
 • Mengenalpasti projek utama daerah; dan
 • Menyediakan garispanduan pelaksanaan

Daerah Kampar merupakan satu-satunya daerah yang belum mempunyai Rancangan Tempatan di Semenanjung Malaysia kerana Daerah Kampar telah diistiharkan sebagai daerah ke 10 Negeri Perak pada 21 Mei 2009.  Sebelum ini perancangan bagi Daerah Kampar adalah melalui RT Daerah Kinta 2002-2015.

Kawasan RT Daerah Kampar meliputi keseluruhan Daerah Kampar dengan keluasan 64,750 hektar. Daerah Kampar terletak di Negeri Perak, kira-kira 40 km dari Bandaraya Ipoh dan 16 km dari Pekan Tapah. Daerah Kampar terletak bersempadan dengan Negeri Pahang (timur), Daerah Kinta (Utara), Batang Padang (Selatan) serta Perak Tengah (Barat).

Terdapat 2 mukim dalam daerah ini iaitu Mukim Teja dan Mukim Kampar. Bandar Kampar merupakan bandar utama bagi daerah ini dan ianya terletak kira-kira 38 kilometer daripada Bandaraya Ipoh. Terdapat dua petempatan utama dalam Daerah Kampar iaitu Bandar Kampar dan Bandar Gopeng.  Selain itu, terdapat juga pekan/pekan kecil yang berada dalam Daerah Kampar iaitu Mambang Diawan, Malim Nawar, Jeram, Kota Bharu dan Sungai Siput Selatan. Selain daripada keseluruhan Daerah Kampar, kawasan kajian bagi RT Kampar juga turut meliputi sebahagian Mukim Chenderiang, Daerah Batang Padang di tenggara kawasan kajian dan juga Mukim Sungai Raia, Daerah Kinta di sebelah utara kawasan kajian yang merupakan kawasan pentadbiran Majlis Daerah Kampar.

Kawasan kajian RT Kampar yang meliputi keseluruhan Daerah Kampar ditadbir oleh 2 pihak berkuasa perancangan tempatan iaitu Majlis Daerah Kampar (MDKpr) dan Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Perak Darul Ridzuan (JPBD Perak Darul Ridzuan).

MDKpr mempunyai kawasan pentadbiran seluas 11,065 hektar (17%) manakala kawasan selebihnya (53,686 hektar) adalah terletak di bawah pentadbiran Pihak Berkuasa Perancang Tempatan; JPBD Perak Darul Ridzuan. Sebahagian besar daerah ini adalah terdiri daripada kawasan hutan, pertanian dan tanah bekas lombong. Sungai Kampar dan Sungai Kinjang mengairi kawasan ini yang mana suatu ketika dahulu adalah merupakan kawasan perlombongan bijih timah.

Mengapa Perlu RT Kampar?

 1. Daerah Kampar telah diistiharkan sebagai daerah ke 10 Negeri Perak pada 21 Mei 2009. Dengan itu, perlu adanya perancangan khusus untuk daerah ini kerana ianya merupakan satu-satunya daerah yang belum mempunyai Rancangan Tempatan di Semenanjung Malaysia.
 2. Mempunyai kawasan tepu bina  yang pesat membangun (6.16%) dan kawasan semulajadi yang luas (45.64%) memerlukan perancangan gunatanah yang mampan.
 3. Menyelaras tekanan pembangunan semasa dan fungsinya sebagai sebuah daerah baru bagi menempatkan institusi dan kemudahan masyarakat untuk kesejahteraan penduduk.
 4. Membangun semula kawasan perniagaan lama yang usang  serta tanah kosong, kawasan pertanian dan tanah lombong  (28.79%) yang berpotensi untuk menjana peluang pekerjaan dan meningkatkan pendapatan penduduk.

Kawasan Rancangan Tempatan Kampar  adalah berkeluasan   64,750 hektar yang merangkumi;

 1.     Keseluruhan Daerah Kampar (Terdapat 2 mukim – Mukim Teja dan Mukim Kampar); dan
 2.     Kawasan Pentadbiran Majlis Daerah Kampar yang sebahagiannya terletak dalam Daerah Batang Padang         (Mukim Chenderiang)  dan Daerah Kinta (Mukim Sungai Raia).
 • Dua petempatan utama di Daerah Kampar iaitu Bandar Kampar dan Bandar Gopeng.
 • Pekan/bandar kecil yang berada dalam Daerah Kampar ialah Mambang Diawan, Malim Nawar, Jeram, Kota Bharu dan Sungai Siput Selatan.

kampar2

Potensi Kawasan RTD Kampar 2030

      Pembangunan Berasaskan Pertanian;

 1. Daerah Kampar merupakan pengeluar sayur terbesar di Negeri Perak;
 2. Hasil terbesar pertanian adalah dari Malim Nawar kerana terdapat  kawasan pertanian yang luas di kawasan Malim Nawar yang merupakan kawasan tanaman berkelompok;
 3. Berpotensi sebagai hub untuk pemasaran produk pertanian yang dapat meningkatkan ekonomi penduduk khususnya di kawasan kampung;
 4. Kawasan Gua Tempurung berpotensi sebagai pusat pengeluaran, pengumpulan dan pemprosesan buah-buahan dan sayur-sayuran tempatan;
 5. Potensi ternakan lembu dan kerbau serta pengeluaran ikan hiasan di Lawan Kuda; dan
 6. RTC Gopeng memainkan peranan sebagai pusat pengumpulan dan pemasaran produk-produk pertanian tempatan khususnya dan juga daripada luar.

       Pembangunan Sebagai Hub Pendidikan dan Penyelidikan;

 1. Kampus utama Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) di Malim Nawar merupakan penggerak Daerah Kampar sebagai Bandar Ilmu memandangkan pembangunan UTAR ini menjadi pemangkin kepada pembangunan persekitarannya terutamanya di Bandar Baru Kampar; dan
 2. Pembangunan Kolej Matrikulasi dan kolej Komuniti di Kampar dan Gopeng menggalakkan pembangunan di persekitarannya.

        Pembangunan Berasaskan Pelancongan;

 1. Daerah Kampar mempunyai banyak aset pelancongan yang mana ianya menjadi  tarikan kepada penduduk tempatan mahupun luar;
 2. Aset-aset pelancongan serta kawasan-kawasan berpotensi pelancongan perlu diperkembang dan diperkukuhkan seperti;
 • Gua Tempurung;
 • Gua Kandu;
 • River Rafting (melibatkan Sungai Kampar di Ulu Geruntum hingga Kg. Jahang);
 • Muzium Perlombongan bijih timah;
 • Peninggalan Tentera Jepun di Tanjung Bangkung;
 • Air Terjun di Batu Berangkai;
 • Kawasan Rehat Batu Karang – Kawasan Air Panas Semulajadi; dan
 • Hutan Lipur Sg. Salu di Chenderiang.

       Pembangunan Ekonomi Tempatan

 1. Potensi  Daerah Kampar menjadi pusat pengeluaran dan pemasaran hasil pertanian dan produk-produk tempatan secara tidak langsung akan meningkatkan pembangunan ekonomi tempatan;
 2. Pembangunan industri kecil dan sederhana berasaskan sumberjaya tempatan hasil pertanian seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan hasil ternakan;
 3. Pembangunan ekonomi penduduk setempat melalui sektor perniagaan hasil daripada pembangunan sektor pendidikan terutamanya di Bandar Baru Kampar;
 4. Terdapat sumberjaya alam semulajadi untuk pembangunan kawasan rekreasi dan seterusnya menarik pelancong seperti air terjun, rekreasi sungai, gua dan lain-lain yang secara tidak langsung akan meningkatkan ekonomi kawasan berhampiran dan penduduk tempatan khususnya.

Matlamat  RTD Kampar 2030

Menjadikan Daerah Kampar Sebagai Hub Pendidikan dan Penyelidikan, Pusat Utama Pemasaran Produk Pertanian Peringkat Negeri Perak, Tarikan Pelancongan dan Persekitaran Yang Sejahtera dan Mampan Berasaskan Sumber Sedia Ada.

Objektif RTD Kampar 2030

Berdasarkan kepada matlamat pembangunan yang telah digariskan, berikut merupakan objektif-objektif penyediaan RT Kampar 2030;

 1. Merancang gunatanah fizikal dan pembangunan ekonomi yang berdaya saing melalui perkembangan dan penjanaan aktiviti sektor ekonomi yang berasaskan sumberjaya sedia ada seperti pertanian, pelancongan, perindustrian dan perdagangan;
 2. Merancang, menaiktaraf dan memajukan pusat pendidikan dan penyelidikan  sedia ada dan komited yang lebih terancang sebagai pemangkin Daerah Kampar sebagai hub pendidikan dan penyelidikan;
 3. Merancang dan memajukan sumber pelancongan sedia ada dan juga kawasan yang berpotensi pelancongan serta menyediakan kemudahan sokongan pelancongan di kawasan berkenaan;
 4. Merancang pembangunan yang lebih terancang di Bandar-bandar utama seperti Bandar Kampar dan Bandar Gopeng khususnya, juga menaiktaraf pusat-pusat pertumbuhan kecil bagi mewujudkan kesejahteraan bandar;
 5. Merancang dan menaiktaraf sistem jaringan jalanraya, lalulintas  dan pengangkutan awam yang menyeluruh dan bersepadu bagi mencapai kemudahsampaian yang tinggi di semua kawasan;
 6. Merancang, menaiktaraf dan meningkatkan penyediaan infrastruktur dan utiliti bagi memenuhi keperluan penduduk dan menyokong pembangunan perbandaran dan persekitaran yang sejahtera dan mampan;
 7. Menyediakan kemudahan dan institusi yang menyeluruh bagi meningkatkan taraf kehidupan dan kesejahteraan penduduk tempatan khususnya;
 8. Mengenalpasti dan memelihara kawasan sensitif alam sekitar bagi mewujudkan keseimbangan antara pembangunan dan alam semulajadi bagi mencapai persekitaran alam yang mampan; dan
 9. Mewujudkan satu sistem pengurusan dan pelaksanaan yang efisien kearah urus tadbir yang baik.

Kajian ini akan dijalankan selama setahun (2014) dan akan menghasilkan 4 laporan iaitu;

 1. Laporan Awal;
 2. Laporan Analisis dan Strategi Pembangunan;
 3. Laporan Rekabentuk dan
 4. Draf Rancangan Tempatan.

 

Unit Rancangan Pembangunan 3,
Pejabat Projek Zon Tengah.

No comment »

PENCEMARAN BAHASA KEBANGSAAN

Sekarang ni, kalau kita perhatikan pencemaran bahasa Melayu semakin berleluasa amnya di kalangan anak-anak muda terutamanya kalangan pelajar. Ini secara langsung memberikan kesan negatif kepada bahasa itu sendiri dan yang paling ketara adalah menyebabkan mutu Bahasa Melayu baku sama ada lisan atau tulisan merosot. Antara ciri-ciri yang diklasifikasikan sebagai pencemaran bahasa melayu adalah:

1.         Pengutamaan bahasa asing

2.         Penggunaan bahasa yang tidak menepati tatabahasa Melayu

3.         Kesalahan ejaan

ARTICLE 3

Antara faktor yang dikenalpasti menjadi punca kepada permasalahan ini adalah kecanggihan dan kepantasan perkembangan teknologi maklumat khususnya penggunaan telefon bimbit secara berleluasa. Penghantaran sistem pesanan ringkas (SMS), alat yang menjadi penghubung antara dua individu dengan kaedah cepat dan menjimatkan, sebenarnya mencemarkan bahasa. Penggunaan simbol, kod dan perkataan singkatan sering berlaku dalam SMS. Tujuan penggunaan singkatan perkataan, lambang, angka atau kod tertentu adalah untuk menggantikan maksud sebenar. Hal ini berlaku disebabkan ruang yang disediakan cukup terhad. Kadang-kadang ayat yang ditulis bercampur aduk antara Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, bergantung kepada perkataan mana lebih pendek supaya maksud yang hendak disampaikan difahami oleh penerimanya dalam ruang terhad itu, Contohnya “Nxt week blk umah tak?” Bahasa SMS ini terbawa-bawa kepada penggunaan rasmi seperti karangan, surat rasmi dan memo hingga menyebabkan pencemaran bahasa.

Media pernah mendedahkan kemerosoan pencapaian kelulusan Bahasa Inggeris dalam Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2003 dikatakan berpunca daripada budaya perkhidmatan sms dan sembang Internet di kalangan pelajar. Ramai calon menggunakan singkatan perkataan dalam esei mereka seperti yang dilakukan ketika bersembang atau sms. Sekiranya penggunaan bahasa rojak dan istilah-istilah remaja tidak dibendung dengan meluas, lama-kelamaan bahasa ini akan menjadi sebati kepada seseorang individu tersebut. Pastinya pelajar yang sering disogok oleh perkataan dan istilah-istilah yang muncul setiap hari akan keliru dengan penggunaan bahasa yang betul. Para pelajar akan turut terpengaruh untuk menggunakan bahasa-bahasa yang digunakan dalam perbualan dalam tugasan penulisan di sekolah. Hal ini bukan sahaja menyebabkan kualiti penulisan di sekolah semakin menurun malah pengetahuan terhadap bahasa kita sendiri, iaitu Bahasa Melayu akan semakin jauh daripada pelajar. Dengan demikian, mutu kualiti bahasa dalam kalangan pelajar pastinya akan semakin menurun dan tidak mustahil sekiranya terdapat sekumpulan pelajar yang masih lagi tidak mengenal apa itu pantun dan syair. Begitu juga pencemaran bahasa dalam bidang pentadbiran akan menyebabkan mutu Bahasa Melayu sama ada lisan atau tulisan merosot. Sekiranya pihak pentadbir menggunakan bahasa rojak ketika menyampaikan ucapan atau menggunakan bahasa rojak dalam urusan surat menyurat, sudah pasti akan menyebabkan mutu Bahasa Melayu itu merosot.

Pernah tak kita tengok iklan sebegini…..bercampur aduk

ARTICLE 2

 

Selain itu, iklan sms yang memaparkan penggunaan kata singkatan, kod, atau simbol disiarkan di media elektronik dan media cetak juga memberi kesan kepada pencemaran bahasa. Seseorang itu tidak sepatutnya terikut-ikut dengan ragam bahasa basahan hingga menggunakannya ketika melakukan urusan rasmi seperti karangan, surat rasmi dan memo. Antara contoh penyampaian dalam sms ialah, ‘ x ‘ bagi maksud tidak, ‘4’ bagi maksud untuk, ‘cmne’ bagi maksud macam mana, ‘u’ bagi maksud awak, ‘tq’ bagi maksud terima kasih, ‘lg’ bagi maksud lagi dan sebagainya.

Apabila bahasa tercemar, akan menimbulkan kekeliruan kepada generasi akan datang untuk mempelajari sesuatu bahasa tersebut. Generasi akan datang menjadi keliru untuk memperaktikkan bahasa yang sesuai diguna pakai dalam kehidupan seharian. Selain itu, jika generasi akan datang mengikut trend yang ada pada masa sekarang sudah tentu bahasa tersebut akan menjadi sejarah pada suatu hari nanti kerana telah hilang identiti bahasa tersebut. Impaknya disini, mahasiswa dan mahasiswi adalah agen yang perlu memperbaiki pencemaran bahasa di alam siber ini. Kesan daripada pencemaran bahasa ini juga akan menyebabkan Bahasa Melayu yang indah akan dipinggirkan oleh generasi Melayu. Bahasa Melayu merupakan satu bahasa yang sinonim dengan masyarakat Melayu. Bahasa Melayu adalah bahasa pertuturan bagi masyarakat Melayu untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Bahasa Melayu mempunyai peranan yang sangat penting, iaitu sebagai bahasa kebangsaan, bahasa pentadbiran, bahasa pengantar, bahasa rasmi dan sebagainya. Melalui peranan yang dinyatakan, kita seharusnya memahami dan mengaplikasikan peranan Bahasa Melayu dalam kehidupan seharian kita. Dalam perbualan atau pertuturan kita seharian, kita seharusnya menggunakan Bahasa Melayu untuk memastikan Bahasa Melayu tidak ditelan arus pemodenan atau globalisasi.

 

ARTICLE 1

 

Walau bagaimanapun, pada masa ini, Bahasa Melayu kian dilupakan dan semakin kurang penggunaannya dalam pertuturan seharian. Bahasa Melayu telah tercemar disebabkan oleh wujudnya bahasa lain dan pencampuran bahasa. Bahasa Melayu yang indah kian dilupakan oleh generasi-generasi pada zaman ini, khususnya generasi muda. Mereka telah terpengaruh dengan bahasa asing. Dengan menggunakan bahasa asing, mereka berfikir mereka adalah orang yang paling terkenal dan mempunyai kedudukan yang tinggi. Mereka juga beranggapan bahawa mereka akan sentiasa dipandang tinggi kerana mempunyai pengetahuan bertutur dalam bahasa asing. Tanpa mereka sedari, tindakan mereka ini akan menyebabkan mereka kian lupa dengan satu bahasa yang sangat penting, iaitu Bahasa Melayu.

No comment »