KITAR SEMULA – ‘SAY NO TO PLASTIC BAGS’

Umum semua tahu pada setiap hari sabtu adalah merupakan Hari Tanpa Beg Plastik yang telah bermula pada awal tahun 2010. Kempen ini adalah bertujuan untuk mencapai objektif seperti mengurangkan penggunaan beg plastik dan mempertingkatkan kesedaran pengguna awam terhadap impak-impak negatif penggunaan beg plastik. Kempen ini akan memberi kesedaran dan manfaat kepada para pengusaha dan pengguna iaitu mengurangkan kos pemprosesan beg plastik serta mengurangkan pencemaran alam sekitar, juga menjadi sebahagian daripada kempen mengurangkan pelepasan karbon yang menjejaskan lapisan ozon.

Penggunaan beg plastik dalam pelbagai aktiviti khusus untuk memuatkan barangan yang dibeli digedung beli belah, pasar raya dan kedai sudah menjadi amalan biasa sejak berkurun lamanya. Kesedaran masyarakat terhadap sifar penggunaan beg plastik masih terlalu rendah jika dibandingkan dengan negara maju untuk memastikan bumi ini bebas daripada sebarang pencemaran alam sekitar.

Peniaga-peniaga hyper/supermarts, departmental stores, farmasi, fast food restaurants, petrol kiosk stores diwajibkan mengikuti peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan. Kebanyakan beg plastik sukar untuk dilupuskan, malah beg plastik yang boleh dilupuskan tidak akan mereput tanpa kelembapan, cahaya dan oksigen di tempat pembuangan. Peniaga gerai juga digalakkan bertukar kepada kaedah pembungkusan yang lebih mesra alam. Dipasaraya-pasaraya sesiapa yang masih ingin menggunakan beg plastik boleh memperolehinya dengan bayaran sebanyak 20 sen sekeping pada hari tersebut. Berjayakah kempen ini jika dipasaraya-pasaraya kita masih boleh mendapatkan beg plastik walaupun hari tersebut telah diistiharkan sebagai hari tanpa beg plastik?????. Oleh itu bawalah beg membeli-belah jika anda ingin menjimatkan 20 sen tersebut.

Peraturan bagi mengasingkan sisa pepejal yang boleh dikitar semula seperti plastik daripada sisa pepejal lain perlu diwujudkan supaya plastik boleh dikutip untuk kitar semula. Bagaimanapun usaha ini tidak akan membuahkan hasil yang baik sekiranya orang ramai tidak menjalankan tanggung jawab untuk tidak membuang beg plastik di merata tempat dan mengurangkan penggunaan beg plastik yang disediakan di kedai dan pasar raya.

Kerajaan juga mengumumkan pengurangan penggunaan beg plastik dengan menggalakkan orang ramai mengurangkan penggunaan beg plastik. Kita harap usaha mengurangkan penggunaan beg plastik ini akan membolehkan kita mencapai wawasan menjadi negara hijau di Malaysia. Oleh yang demikian, seluruh ahli masyarakat disarankan agar mengurangkan penggunaan beg plastik sejajar dengan kempen kerajaan demi kesejahteraan hidup bersama.

Adalah disarankan semasa keluar membeli barangan dapur jangan lupa bawalah beg sendiri atau membawa bakul, karung kertas yang mudah dibawa atau yang boleh dilipat. Ianya kelihatan kemas bila diisi dengan barangan yang dibeli, cantik, bergaya dan senang dibawa kemana-mana serta tidak mudah terkoyak. Cuba amalkan………………


Inisiatif yang dilakukan pihak Perbadanan Putrajaya (PPj) dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) patut dipuji dimana telah memperkenalkan beg plastik mudah urai untuk mengurangkan pengeluaran karbon di bandar pintar Malaysia. Beg plastik ini berwarna putih tetapi telus cahaya itu kelihatan sama seperti beg plastik lain cuma ia sedikit nipis. Biarpun nipis, ia masih mampu berfungsi seperti beg plastik lain dengan menampung berat beberapa kilogram makanan. Dalam tempoh lebih kurang enam bulan ke setahun, beg plastik tersebut boleh mereput sedikit demi sedikit menjadi habuk ringan yang mudah terbang apabila ditiup angin.

Justeru, pihak PPj diharap terus menjalankan kempen ini secara berterusan kerana keberkesanan perkara yang melibatkan sampah bergantung kepada sikap manusia.

Renungkan fakta ini yang dipetik dari sumber yang dikeluarkan oleh MOA mengenai beg plastik.

Renungilah fakta yang mengejutkan mengenai beg plastik dari kedai membeli belah:

 • Beg Plastik diperbuat dari polietilena. Polietilena adalah produk hasil dari petroleum.
 • Lebih kurang 60-100 juta tong petroleum digunakan untuk menghasilkan beg plastik setahun untuk seluruh dunia.
 • Penghasilan dan pengeluaran beg plastik menyumbang kepada pencemaran udara dan kadar pengunaan tenaga.
 • Pengeluar beg plastik menambahkan lagi pengeluaran karbon yang bertan-tan diudara setiap tahun.
 • Di United Kingdom, pengharaman beg plastik adalah bersamaan dengan mengurangkan 18,000 kenderaan di atas jalan.
 • Sebanyak 500 juta ke 5 trilion beg plastik dihasilkan dan digunakan setiap tahun diseluruh dunia.
 • Hanya 1% dari trillion yang dihasilkan itu dikitar semula.
 • Kebanyakan beg plastik polietilena mengambil selama 400 tahun untuk dibiodegradasikan. Sesetengah dari itu boleh mengambil masa selama 1000 tahun untuk diuraikan.
 • Apabila polietilena diuraikan, bahan toksik akan larut dan resap ke dalam tanah dan seterusnya ke rantai makanan kita.
 • Beg plastik adalah penyumbat tanah timbunan kita. Beg-beg ini menyekat jalanan pengairan, merosakkan landskap dan akan sentiasa mencemarkan tanah dan air kita.
 • Beg plastik juga memberi kesan yang padah kepada burung-burang dan mamalia marin yang menyangkakan beg tersebut adalah makanan. Setiap tahun, 100,000 penyu laut dan haiwan marin yang lain mati kerana beg plastik.
  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.