PRAJURIT TANPA SERAGAM

Penempatan pegawai sering menjadi isu atau topik perbualan hangat setiap kali mesyuarat penempatan diadakan. Setiap pegawai terutamanya yang telah berkhidmat di Ibu pejabat akan mengalami situasi ‘panas punggung’ terutamanya yang belum pernah ditempatkan keluar dari ibu pejabat atau One Stop Centre (OSC). Ketika inilah talian di SSM menjadi panas apabila menjadi medan pertanyaan oleh pegawai-pegawai yang menjangkakan nama mereka tersenarai pada sesi pertukaran akan datang. Implikasi pertukaran tempat bertugas adalah kepada pegawai-pegawai yang sudah berkeluarga dan sudah ‘settle down’.

Namun, inilah hakikat yang perlu diterima atas Aku Janji telah ditandatangani semasa menerima jawatan tersebut. Segala arahan yang diberikan perlu dipatuhi tanpa mempersoalkan dan mempertikaikannya. Dari sudut pandang yang lebih luas dan menyeluruh, pertukaran tempat kerja merupakan proses yang harus dilalui dan ditempuhi dengan tabah.

Situasi ini sudah menjadi sebati di dalam profesion yang bergelar Perancang Bandar dan Desa. Persoalan yang timbul disini adalah mengapa masih terdapat segelintir pegawai perancang bandar dan desa dari JPBD Ibu Pejabat belum pernah keluar bertugas ke luar atau ‘kebal’ dan menikmati kenaikan pangkat dalam keadaan yang cukup selesa kerana masih di dalam kawasan tempat kerja yang sama sedangkan terdapat pegawai yang terpaksa meninggalkan tempat bertugas setelah dinaikkan pangkat. Seharusnya perkara seperti ini dapat dielakkan oleh pihak yang bertanggungjawab menguruskan penempatan pegawai bagi mengelakkan berlakunya pertikaian oleh pegawai-pegawai yang lain.

Oleh yang demikian, pihak SSM perlu mempunyai satu mekanisme khusus dalam mengatasi isu ini. Sebenarnya, isu ini sudah lama diperkatakan namun langkah bagi memantapkan usaha penyelarasan pertukaran pegawai mempunyai ruang untuk ditambahbaik.

Bagi pegawai yang terlibat di dalam pertukaran yang akan datang diharap dapat bersabar dan selamat menempuh cabaran baru yang mana ianya mampu menjadi pelengkap ke arah menjadi seorang perancang bandar dan desa yang lebih matang pada masa hadapan.

Disediakan oleh : Mohd Izad bin Yahya

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.