Lukisan Jalanan

"Budak dengan Motorsikal" Ah Quee Street, George Town, Penang

Kita seringkali disogok dengan kata-kata bahawa menconteng dinding atau tembok atau mana-mana lokasi terutamanya di kawasan bandar adalah satu perbuatan budak nakal yang sia-sia serta tidak memberi faedah. Bagaimanapun, adakah kita tidak perasan ada segelintir daripada lukisan ini sangat menarik dan menceriakan kawasan tersebut? Hasil lukisan mereka kadangkala memberikan impak seni yang berupaya menjadi tarikan serta ingatan kepada orang ramai yang berkunjung ke sana.

Lukisan jalanan adalah satu seni yang terhasil daripada kreativiti individu yang tidak mengharapkan apa-apa melainkan sekadar berpuas hati kerana berjaya melakarkan idea yang tercetus di minda mereka. Bagaimanapun, kadangkala hasil kreativiti mereka ini sangat cantik dan mengagumkan sesiapa sahaja yang memandang.

Jeti Chew
Jalan Muntri
Jalan Penang
“Sungai Klang” di Stesen LRT Pasar Seni
  del.icio.us this!

2 Responses so far »

 1. 1

  5zue said,

  January 18, 2013 @ 9:38 am

  bagi sungai di dalam bandaraya kl..xslp sy dibawah program River of Life (ROL)..wall di tebing2 sungai ni digalakkan/diprogramkan dengan lukisan2 dinding oleh pelukis2 jalanan utk kecantikan sungai dan bandar…

 2. 2

  sylvia said,

  January 21, 2013 @ 9:55 am

  terima kasih 5zue atas komen yang diberi. Ye. lukisan yg ada di sekitar sungai KL termasuk di dalam program ROL. Sebelum ini, lukisan yg dibuat oleh pelukis jalanan tanpa pantauan. Terdapat 1 lukisan Tun Mahathir bersama isteri. Sangat cantik. Tetapi rasanya lukisan tersebut telah dipadam dan digantikan dgn lukisan lain. Memang saya perhatikan lukisan-lukisan mereka bertukar setiap tahun.

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.