Aura Warna Mempengaruhi Personaliti Individu

2Warna-warna yang kita minati sebenarnya berkaitan rapat dengan personaliti, kekuatan dan kelemahan individu. Terdapat pelbagai warna yang wujud disekeliling kita tetapi adakah warna tersebut mempengaruhi ‘mood’ seseorang. Ianya banyak bergantung kepada pilihan sesorang individu sama3 ada gemar dengan warna merah, kuning, hijau, biru, oren, hitam dan sebagainya. Namun begitu, adakah aura warna-warna tersebut akan mempengaruhi personaliti kita? Dari sudut sains, ada pendapat yang menyatakan setiap individu mempunyai aura warna pada tubuh yang tidak dapat dilihat de¬ngan mata kasar.

Menentukan Warna Jiwa Anda
 Sesuatu warna yang digemari dan kekal dalam 4pilihan kita dikenali sebagai warna jiwa. Di bawah ini merupakan analisis yang telah dibuat berdasarkan pelbagai ujian psikologi termasuklah ujian oleh Max Luscher seorang ahli psikologi dari Switzerland. Ujian ini dijalankan oleh para doktor, ahli psikologi dan tabib untuk membantu mereka mendapatkan maklumat yang tepat mengenai personaliti seseorang berdasarkan pilihan warnanya.

 

 

 

 

Sekiranya anda mengemari pakaian berwarna;1Warna kegemaran kita sebenarnya satu kenangan atau simbol yang menjadi inspirasi diri kita. Mungkin kita boleh tanya pendapat kepada orang lain dengan warna pilihan kita tetapi yang penting kita mestilah berasa selesa dengan warna yang kita pilih untuk membangkitkan semangat dan keyakinan diri sekaligus membentuk personaliti yang menarik.

Sri Juwita Binti Mahusin
Unit PTB/ Urus Setia MPFN

Sumber :
1. http://www.luscher-color.com/
2. http://anizyn.blogspot.com/2009/09/warna-aura-dr-noordin-darus.
3. http://warnautm.tripod.com/amSEMUA.html

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.