ELAK DIRI DARI BERHUTANG

Anda berhutang? Mempunyai masalah kewangan? Dan berhutang adalah pilihan anda? Katakan TIDAK pada berhutang!

Antara langkah mengelakkan diri dari terjerumus dengan berhutang:

1.         Beli barangan mengikut keperluan sahaja, bukan mengikut kehendak dan keinginan

2.         Elakkan dari menggunakan kad kredit. Sekiranya kita menggunakan kad kredit, hadkan penggunaannya untuk tujuan keperluan dan bukannya beli belah.

3.         Simpan sedikit gaji bulanan untuk tujuan kecemasan dan ketika memerlukannya. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit, bukan?

4.         Belilah barangan secara tunai. Sekiranya barang tersebut mahal, kumpul dahulu duit sehingga mencukupi. Belian secara hutang akan menambahkan harga barangan tersebut.

5.         Jangan meniru gaya hidup orang lain. Inginkah anda nampak bergaya dan mewah tetapi realitinya poket kosong?

6.         Pilih masa dan tempat yang sesuai untuk beli belah. Belilah semasa barangan tersebut mempunyai potongan harga kerana masa inilah anda mampu berjimat!

7.         Bina pendapatan tambahan. Anda minat berniaga? Tambah pendapatan anda dengan menjalankan perniagaan sampingan tanpa menjejaskan kewajipan dan reputasi kerja semasa.

Hutang bukan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi. Jangan jadikan berhutang sebagai amalan hidup. Hutang lebih banyak menimbulkan masalah dalam kehidupan dan menjalankan kerja seharian. Sama-sama kita tangani hutang dengan berhemah.images

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.